Tjuvholmen

Oslo er kanskje ikke helt som Dubai enda, men vi er på vei fremover. Oslos skyline har fått en skikkelig ansiktsløftning de siste årene, med mange spennende, originale prosjekter. Allerede nå er Oslo nesten ugjenkjennelig på flyfoto, fra Aker Brygge og Tjuvholmen til Rådhusplassen og Operahuset, med Barcode-prosjektet like bak.

Tjuvholmen er privateid, hvilket betyr at det er minimalt med statlig kontroll. At dette ofte har positive konsekvenser er Dubai og New York gode eksempler på. Tjuvholmen vil dog ikke være preget av høyhus. Tjuvholmen vil snarere være en blanding av boliger, lokaler og museer. Det første er allerede ferdigstilt – Astrup Fearnley Museet, tegnet av italienske Renzo Piano, en av verdens mest berømte arkitekter.

Norske arkitekter bak tegnebrettene

Én ting som både myndighetene og prosjekteierne er enige om, er at norske arkitekter skal få første prioritet i diverse konkurranser. Barcode ble bygget av mange ulike kjente byråer, med Snøhetta i spesiell fokus. Nå vil Tjuvholmen sette fart, med flere spennende prosjekt underveis. Tjuvtitten er allerede klar, og mange har tatt turen opp det 90 meter høye tårnet (turen til utsiktsplassen på 54 meters høyde tar 40 ubeskrivelige sekunder). Bryggegangen, Kanalen, Havnepromenaden – alle store prosjektert i Oslo tiltrekker seg kjente arkitekter. Lund Hagem, MAD, Kari Nissen Brodtkorb, og mange andre har allerede vært innom Tjuvholmen og satt sitt preg på området.