Snøhetta

Snøhetta er det største fjellet i Norge om man ser bort fra Jotunheimen, og har fått sitt navn fra den evig hvitkledde toppen som nesten ligner på en sky. Det er imidlertid ikke Norges 24. høyeste fjell folk tenker på når de hører ordet Snøhetta. Dette er nemlig Norges mest kjente arkitektfirma, med stor internasjonal utbredelse og utallige store prosjekt bak ryggen.

Snøhetta startet i et loft over en pub i Oslo, men vokste seg raskt til å bli hele Norges stolthet når det kommer til design og arkitektur. Snøhetta er nesten som en representant for Norge, siden mange av deres bygg henter inspirasjon fra norsk natur og omgivelser. Det første virkelig store prosjektet Snøhetta vant, var den prestisjefulle konkurransen for å bygge et nytt bibliotek i Alexandria (Egypt), byen der menneskehistoriens mest dyrebare og kjente bibliotek lå i antikkens tid. Bygget på 70 000 kvadratmeter ble en suksess, og er nå en av de største severdighetene i Alexandria, dit turister fra feriebyene i Egypt nå strømmer for å ta en titt på det gjenreiste antikke underverket.

Snøhetta har også designet det flotte Operahuset i Oslo som speiler seg i Oslofjorden, og dessuten designet Kunstmuseet i Lillehammer, Busan-operaen i Sør-Korea og selveste minnesmerket for 11. september i New York. Nå har det norske arkitektfirmaet satt opp kontorer i New York og jobber på kryss og tvers av planeten.