Merkenavn

Merkenavn er en av de viktigste virkemidlene i markedsføring – uten et merkenavn vil ingen vite hvem du er, det er ingenting å huske, ingen logotyper, ingen assosiasjoner. Merkenavnet er derfor noe av det første unge gründere må utvikle, lenge før selve produktet skal ut i butikkene eller tjenesten foreslås for industrien man jobber mot.

Visste du at små barn som ikke kan alfabetet engang lett kan kjenne igjen over ett hundre merker? Derfor er merkevarebygging en såpass gigantisk industri, med investeringer i milliardklassen for å få ting til å gå rundt. Coca Cola regnes for å være verdens mest gjenkjennelige merke – brusgiganten har investert vel over en trillion kroner i markedsføring gjennom sin lange karriere, og dette har virkelig betalt seg.

Når man skaper et merkenavn, kan det være en god idé å forhøre seg med eksperter. Enkelte bokstaver får aldri være med, mange kombinasjoner bør unngås, man bør finne ut hva merket betyr på de ulike språkene i verden, man må finne segmentet man hovedsaklig vil jobbe mot.

Logotype og merkenavn kan ta veldig lang tid, men det er grundigheten i arbeidet som bestemmer om man lykkes eller ei. Kjente grafiske designere tar hundretusener av kroner for å tegne et varemerke eller finne på et merkenavn for nye bedrifter, og dette er en utgift man aldri bør unngå om man vil satse sine neste ti år på en idé man har i hodet.