IKEA

IKEA er kanskje Sveriges mest kjente selskap. Mange millioner mennesker forbinder Sverige nettopp med denne gigantiske møbelkjeden, ikke med ABBA eller Volvo. IKEA opererer i over førti land og har over hundre tusen ansatte. Dette er et virkelig stort firma, men det hele startet på langt mer beskjedent vis.

Ingvar Kamprad var bare 17 når han stiftet selskapet. Kamprad ville virkelig tjene penger, så han solgte alt han kunne finne billigere i Stockholm hjemme i sitt lille tettsted på landet. En dag fikk han en fantastisk ide, når han så hvor mye stress det var å frakte møbler. Hvorfor ikke skru dem fra hverandre i butikken, frakte dem i esker, og sette dem sammen igjen hjemme?

IKEA – en genial idé

Den geniale ideen gikk rett hjem. Det første varehuset kom i 1958, og ble kalt den største møbelutstillingen i Skandinavia. Få år etter var IKEA allerede i Norge, og i årene som fulgte spredde de store blågule varehusene seg verden rundt. Ingvar Kamprad er i dag en av verdens rikeste mennesker, med over førti milliarder dollar på kontoen.

IKEA-gründeren har en noe mørk fortid, og har til tider blitt kritisert for noe av sin virksomhet og måten de fremlegger reklamen på. Én ting er dog sikkert – den svenske entreprenøren er et teknisk geni som har revolusjonert møbelindustrien for alltid. Han er og blir et forbilde for mange unge gründere og tekniske designere på utkikk etter en ny banebrytende idé.