Eiffeltårnet

Hele verden har sett Eiffeltårnet. Man finner neppe et mer gjenkjennelig landemerke på planeten, Eiffeltårnet har blitt selve symbolet for Frankrike. Før i tiden var situasjonen helt annerledes. Eiffeltårnet ble nemlig bygget med tanke på en Verdensutstilling som gikk av stabelen i 1889, samtidig med hundreårsdagen for den franske revolusjonen.

Tårnet, som er oppkalt etter mannen som tegnet det (Gustav Eiffel) ble først møtt med sterk kritikk, og myndighetene lovet å ta den bort etter 20 år. Mange sa at den forstyrret hele Paris, men med tiden lærte folk å sette pris på det ragende 324 meter høye tårnet.

250 millioner besøkende

Man regner i dag med at over 250 000 000 besøkende har vært innom dette storslagne ikonet, og enhver turist som kommer innom Paris sørger for å knipse et bilde av Eiffeltårnet. Slik kan det altså gå, først får man stå imot kritikk og la folk venne seg til nyhetene – deretter kommer overveide, gjennomtenkte beslutninger om å la alt stå.

Over et dusin kopier av Eiffeltårnet har blitt bygget med tiden. Den kanskje mest kjente av disse står i Las Vegas, selvfølgelig (der har man også en pyramide). Eiffel brukte forresten norsk stål når han begynte å sette opp de store svaiene for å få plass det tre hundre meter høye tårnet.