Byplanlegging

Mange strategispillelskere der ute har allerede installert en byplanlegger eller to på datamaskinen. Flere spennende strategispill med byplanlegging i fokus har dukket opp gjennom tidene, med Sim City-serien og splitter nye Cities: Skylines som gode eksempler.

Byplanlegging er utrolig spennende og interessant, siden det angår oss alle. Eksempler på dårlig byplanlegging finnes overalt, og de nasjonene som ikke mestrer oppussingene og oppgraderingene som må til i det 21. århundret vil etterhvert få store problemer. Byplanlegging som en spesialitet oppsto i Italia under Renessansen. Da begynte man å tenke seg om hvordan man kunne bygger byer på et optimalt, best fungerende sett. Nå om dagen er byplanlegging en gigantisk industri, med utallige subsjangere og grener. Dette er noe av det første man lærer på høyskolene når man velger arkitektur og teknisk design som hovedretninger. Byer må være nøye planlagt, og dårlig planlagte byer bør ombygges så raskt som mulig – ellers kan konsekvensene bli katastrofale.

USA er et godt eksempel på et helt land der god byplanlegging har vært til stede fra begynnelsen. Dermed har amerikanerne sluppet å gå igjennom den lange og vanskelige transformasjonen Europa gikk igjennom etter industrialiseringen, når bredere veier og oppdeling av bysoner måtte finne sted. Urbanisme og byforming er populære studiekurs på NTNU, for eksempel.